
Grondingsoefeningen zijn geweldige hulpmiddelen die jongeren aan hun emotionele gereedschapskist kunnen toevoegen om zich veilig te voelen wanneer zorgen of angsten overweldigend worden. Piekeren is een normaal onderdeel van het leven. Maar voor veel jongeren en volwassenen kan dit uitgroeien tot gevoelens van angst.
Wanneer jongeren angst ervaren, is het logisch dat je ze wilt helpen zich beter te voelen. Net zoals je jongeren helpt met levensvaardigheden, zijn grondingsoefeningen vaardigheden om hun emotionele welzijn te ondersteunen.
Als de zaadjes vroeg worden geplant, vormen deze vaardigheden een stevige basis waar ze de rest van hun leven profijt van kunnen hebben.
Wat zijn aardingsoefeningen?
Grondingsoefeningen zijn een krachtige vorm van mindfulness. Na een traumatische of verontrustende ervaring helpen eenvoudige grondingsoefeningen jongeren om hun negatieve emoties te beheersen.
In plaats van zich te richten op moeilijke gedachten en gevoelens, moedigen deze technieken jongeren aan zich te richten op de dingen om hen heen. Het verschuift hun mentale focus van negatieve emoties terug naar hun zintuigen in het huidige moment.
Het doel is niet om sterke emoties te vermijden. Het gaat erom jongeren de keuze te geven om hun aandacht ergens anders op te richten. Op deze manier hebben ze macht over hun gevoelens in plaats van dat ze zich erdoor gecontroleerd voelen.
En in een wereld vol afleidingen zijn oefeningen om mentaal gefocust te blijven altijd welkom.
Gelukkig kunnen grondingsoefeningen overal en altijd worden gedaan! Het enige wat je nodig hebt zijn een paar minuten en een comfortabele ruimte.
Hoe helpen ze?
Grondingstechnieken werken zo goed omdat ze de zintuigen aanspreken en de automatische reactie van lichaam en geest op angst onderbreken.
Door de zintuigen te gebruiken, krijgen jongeren weer controle over hun gedachten en fysieke reacties, zodat ze zich veilig voelen. Gronden bouwt veerkracht en zelfvertrouwen op.
Grondingsoefeningen zijn ook goed voor volwassenen. Probeer ze dus eens te modelleren en samen met jongeren te doen!
Jongeren kunnen de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om met angst om te gaan terwijl het gebeurt. Met voldoende oefening leren jongeren om zelf te kalmeren.
Onthoud dat er geen goede of foute manier is om jezelf te aarden. Verschillende strategieën werken voor verschillende mensen. Het doel is om strategieën te vinden die je verankeren in het hier en nu.
Het delen van aardingsoefeningen met jongeren
Er zijn veel manieren om grondingsoefeningen te doen. Ze moeten worden gedaan zodra stressvolle gevoelens naar boven komen. Hier zijn een paar belangrijke om te proberen:
5 Senses Scavenger Hunt
Maak een speurtocht voor jongeren op basis van hun vijf zintuigen: zicht, geluid, aanraking, smaak en geur. Deze mindfulness-oefening helpt jongeren om zich bewuster te zijn van hun omgeving.
ABC Around the Room
Vergelijkbaar met de 5-zintuigen-speurtocht. Maar in plaats van het identificeren van sensaties, wordt jongeren gevraagd een item in hun ruimte te benoemen volgens de letters van het alfabet. Vraag ze om iets te vinden dat begint met ‘A’, dan ‘B’, enzovoort. Laat ze zoveel mogelijk letters doornemen voordat ze vragen hoe ze zich voelen.
Vingerademhaling of handtracering
Jongeren trekken de omtrek van hun hand over met hun vinger terwijl ze hun ademhaling coördineren. Of ze kunnen hun hand overtrekken op papier.
Andere voorbeelden zijn:
- Wandelingen in de natuur
- Wolken kijken
- Kleuren en vormen tellen
- Textuur Touch Exploratie
- Geluidsmapping
- Buikademhaling
- Bewust stretchen
- Bodyscan Meditatie
Ongeacht de techniek, zorg ervoor dat u een veilige ruimte creëert, open communicatie aanmoedigt en zelfzorg modelleert. Overweeg ook om visuele hulpmiddelen te gebruiken en manieren voor jongeren om dit in hun routine op te nemen.
Jongeren doen oefeningen misschien liever zelfstandig. Probeer in dat geval eens een opname van uzelf te maken terwijl u ze erdoorheen leidt en stel voor dat ze het gebruiken als ze zichzelf willen kalmeren.
Grondingsoefeningen kunnen worden aangepast voor jongeren van alle leeftijden of met verschillende vaardigheden. Moedig ze aan om verschillende technieken te proberen. Iedereen is uniek!